Adli Sicil Kaydı Nedir?
Adli sicil kaydı(sabıka kaydı), kesinleşmiş ceza ve güvenlik tedbirlerine ilişkin bilgilerin tutulduğu kayıttır. Yargılaması devam eden dosyalara ilişkin bilgiler adli sicil kaydında bulunmaz.
Türk mahkemeleri tarafından verilmiş ya da yurtdışındaki mahkemeler tarafından verilmiş ve Türk hukukuna göre tanınan kesinleşmiş cezaları bulunan Türk vatandaşlarının bilgileri ile Türkiye’de suç işlemiş yabancıların kesinleşmiş cezalarına ilişkin bilgiler adli sicil kayıtlarında tutulur. Kayıtların hepsi bilgisayar ortamına aktarılır. Tüm adli sicil ve arşiv kayıtları, Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğündeki merkezi adli sicilde kayıtlıdır.
Adli Sicil Kanunu
Adli sicil kaydı, adli sicile kaydedilecek/kaydedilmeyecek bilgiler, adli sicil ve arşiv kaydının silinmesi, yasaklanmış hakların iadesi konusuna ilişkin bilgiler 25.05.2005 kabul tarihli 5352 sayılı Adli Sicil Kanununda ve 07.09.2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Adli Sicil Yönetmeliğinde düzenlenmiştir.
Adli Sicile Kaydedilen Bilgiler
Adli sicile kaydedilecek bilgiler Adli Sicil Kanunu’nun 4.
Adli Sicile Kaydedilmeyen Bilgiler
Adli sicile kaydedilmeyecek bilgiler Adli Sicil Kanunu’nun 5. Maddesinde düzenlenmiştir.
Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Kararı Adli Sicil Kaydında Görünür Mü?
Kural olarak hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararları kendilerine has sicile kaydedilir, adli sicile kaydedilmez. Adli Sicil Kanunu madde 6 uyarınca hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararları ancak bir soruşturma veya kovuşturmayla bağlantılı olarak mahkeme, hâkim veya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından istenmesi halinde verilmek üzere kaydedilir.
Adli Sicil Bilgilerini Verebilecek Makamlar
Adli Sicil Kanunu madde 8 uyarınca, Cumhuriyet başsavcılıklarından, kaymakamlıklardan, yurt dışında elçilik ve konsolosluklardan adli sicil belgesi alınabilir. Adli sicil belgesi aynı zamanda e-devlet üzerinden “https://www.turkiye.gov.tr/adli-sicil-kaydi” adresinden de alınabilmektedir.
Adli Sicil Kaydının Silinmesi
Adli sicil kaydında bulunan bilgilerin silinmesi Adli Sicil Kanunu’nun 9. Maddesinde düzenlenmiştir
Adli Sicil Kaydı Nasıl Silinir?
Adli sicil kaydındaki bilgiler, Adli Sicil Kanunu madde 9’da sayılan koşullar oluştuğunda silinir. Burada kanun hükmü emredicidir. Adli sicil kaydındaki bilgilerin silinmesi koşulları oluştuğunda kanunen silinmesi gerekir. Fakat mevcut durumdaki yoğunluktan dolayı sistemin herkesin bilgisini otomatik olarak güncellemesi mümkün olmamaktadır. Bu yüzden adli sicil kaydının silinmesi için Devlet Mahallesi, Vekaletler Caddesi 6420 Çankaya/Ankara‘da bulunan Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’ne yazılı olarak başvuru yapılması gerekmektedir.
Adli sicil kaydının silinebilmesi için, adli sicil kaydında görünen cezaya ilişkin infazın tamamlandığı, para cezasının ödendiği, denetim süresinin dolduğu bilgilerini içeren evrakın alınması gerekmektedir. Bu evraka hukuk literatüründe “yerine getirme fişi” denilmektedir. İşlenen suça ilişkin ceza ve yerine getirme fişlerinin tamamlanmasıyla adli sicil kaydındaki bilgiler silinip arşive kaydedilir. Adli sicil avukatı olarak Arşiv kaydı/ arşiv kaydının silinmesine ilişkin bilgilere bir sonraki yazımızda değineceğiz.
Adli sicil kaydının silinmesi için yapılması gerekenleri kısaca özetlesek de, uygulamada gerekli evrakları tamamlarken bir kısım zorluklar meydana çıkmaktadır.Bu işlemleri Avukat ile de takip edebilirsiniz.
İŞÇİ BLOKLARI MAH. 1489 .CAD.16/3 ÇUKURAMBAR/ÇANKAYA/ANKARA Ankara / Ankara / Ankara / Ankara / Ankara /
Ankara /